Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

"Όχι" της κυβέρνησης στη μονιμοποίηση συμβασιούχων

Κατηγορηματικά «όχι» στη μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων λέει η κυβέρνηση, παρά την πρόσφατη απόφαση του Ευρωδικαστηρίου. Όπως υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών, η αυτόματη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου είναι αντισυνταγματική. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για τους συμβασιούχους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των δημοσίων επιχειρήσεων, ο κ. Παυλόπουλος ξεκαθάρισε πως «δεν πρόκειται να έρθει καμιά ρύθμιση που να μετατρέπει αυτομάτως τις συμβάσεις». «Μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου, είτε είναι συμβάσεις εργασίας είτε συμβάσεις έργου, είναι αδύνατη λόγω Συντάγματος. Κατόπιν τούτου, δεν πρόκειται να έρθει καμιά ρύθμιση που να μετατρέπει αυτομάτως τις συμβάσεις αυτές» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο κ. Αλαβάνος αναρωτήθηκε γιατί να μη γίνει μια νομοθετική προσαρμογή στην απόφαση του Ευρωδικαστηρίου «ώστε να μην έχουμε χιλιάδες προσφυγές συμβασιούχων, που τώρα θα κερδίσουν». Διαβεβαίωσε, μάλιστα, τους συμβασιούχους ότι «ανοίγει ένας καινούργιος δρόμος, του οποίου την κατάληξη μπορεί να διευκολύνει η κυβέρνηση, αλλιώς, μπορεί τα δικαστήρια να ασχολούνται συνεχώς με αυτή την υπόθεση».

Ανταπαντώντας, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση μετατροπής των συμβάσεων» και ως εκ τούτου «ας μην οδηγηθούν (οι συμβασιούχοι) σε δικαστικές περιπέτειες που θα τους κοστίσουν».

Υπογράμμισε επίσης ότι βάσει του αναθεωρημένου Συντάγματος «νομοθετική ρύθμιση αυτόματης μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου δεν πρόκειται, και δεν μπορεί να έρθει». «Ούτε δικαστήριο είναι δυνατόν να πάρει τέτοια απόφαση, γιατί όποια απόφαση κι αν έπαιρνε θα ήταν contra constitutionem (σ.σ. αντισυνταγματική). Το άρθρο 103 παρ 8 είναι σαφές και κατηγορηματικό» κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.