Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Ψηλός η κοντός ;; Διαλέχτε...

Ψηλότεροι αλλά και κοντύτεροι κατά βούληση μπορούν να γίνονται πλέον οι άνθρωποι, ακόμη και για ... κοσμητικούς λόγους, χάρη στις νέες εφαρμογές των ήδη δοκιμασμένων μεθόδων της ορθοπεδικής. 

Αν και η μέθοδος της διατατικής ιστογένεσης ή οστεογένεσης (μέθοδος Ιλιζάροφ), στην οποία βασίζεται η επιμήκυνση των οστών, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη Σοβιετική Ένωση κατά τη δεκαετία του ΄50, σε αναπήρους πολέμου και σε άτομα με ανισοσκελία, μόλις πριν από μία δεκαπενταετία Ρώσοι επιστήμονες μείωσαν το ύψος ενός 19χρονου κατά 25 εκατοστά. 

Τα παραπάνω επισήμανε, μιλώντας στο περιθώριο του 28ου συνεδρίου της Ορθοπεδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας-Θράκης, ο καθηγητής ορθοπεδικής, Βλαντίμιρ Σέβτσοφ, ο οποίος είναι διευθυντής του Κέντρου Ιλιζάροφ, με έδρα το Κουργκάν της Ρωσίας.

Μέθοδοι που δεν θεωρούνται δόκιμες στο δυτικό κόσμο εφαρμόζονται στο Επιστημονικό Κέντρο Ιλιζάροφ, όπως για παράδειγμα η διόρθωση της σκολίωσης, με τη μέθοδο της εξωτερικής οστεοσύνθεσης. 

Όπως υποστήριξε ο Βλαντίμιρ Σέβτσοφ, η μέθοδος αυτή έχει καλύτερα αποτελέσματα από τη μέθοδο της εσωτερικής οστεοσύνθεσης, η οποία εφαρμόζεται με χειρουργική επέμβαση και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νευρολογική βλάβη. 

«Με τη μέθοδο της εξωτερικής οστεοσύνθεσης έχουμε θετικά αποτελέσματα καθώς επιτυγχάνεται σταδιακή διόρθωση σε κάθε περίπτωση και σε κάθε στάδιο της σκολίωσης, σε όλους τους ασθενείς και δεν υπάρχει κανένας παράγοντας κινδύνου», επισήμανε ο καθηγητής Σέβτσοφ, αναφερόμενος στη μέθοδο αυτή, που επινόησε μαζί με τους καθηγητές Κουτιάεφ και Κοβαλιένκο. 

Η μέθοδος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1995 και από τότε θεραπεύτηκαν και δεν αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα συνολικά 500 άτομα.