Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Πάγωμα των μισθών

«Πάγωμα» μισθών για 3 χρόνια, σύνταξη στα 67 και κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων είναι μερικά από τα μέτρα - σοκ που προτείνουν για την ελληνική οικονομία οι Βρυξέλλες, ενώ την Τρίτη «κλειδώνει» η σκληρή επιτήρηση και τις προσεχείς ημέρες κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έρχεται στην Αθήνα. Υπό την «θηλιά» αγορών και Βρυξελλών, η κυβέρνηση προωθεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης με ορίζοντα 3ετίας και διορθώσεις στον προϋπολογισμό.

Μεταξύ άλλων, «μαχαίρι» αναμένεται σε όλες τις δαπάνες και μερικές θα επανεξετασθούν, οι αποσπασμένοι υπάλληλοι θα επιστρέψουν στις θέσεις τους, θα θεσπιστούν αυστηρότερα κριτήρια διαβίωσης και θα ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα. Στην κυβέρνηση αναζητούν επιπλέον 1 δισ. ευρώ από περικοπές δαπανών το 2010 και άλλα 14 δισ. το 2011 και το 2012 ώστε το έλλειμμα να πέσει κάτω από το «όριο συναγερμού» του 3%, κάτι που σημαίνει πως η προσαρμογή θα είναι ακόμα δυσκολότερη.

Ο υπουργός Οικονομίας, που την Τρίτη και την Τετάρτη θα βρίσκεται στα συμβούλια Eurogroup και Ecofin, δεν αρνείται τη λήψη πρόσθετων μέτρων εάν αυτό καταστεί αναγκαίο, γι’ αυτό άλλωστε δήλωσε ότι είναι έτοιμος να καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό.