Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

Ποιές αποδείξεις πρέπει να μαζεύουμε;

Το νέο σύστημα σύνδεσης αφορολογήτου με αποδείξεις θα αφορά τα εισοδήματα του 2010 που θα φορολογηθούν το 2011. Αυτό σημαίνει πως από αύριο, κάθε απόδειξη σημαίνει λιγότερο φόρο και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κρατούν... ετήσιο αρχείο αποδείξεων.

Από τις αποδείξεις που θα αναγνωρίζει η Εφορία θα εξαιρούνται μόνο αυτές που αφορούν πάγια έξοδα όπως π.χ.... ακίνητα και αυτοκίνητα και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ και κινητής τηλεφωνίας, καθώς το Δημόσιο δεν έχει κίνητρο να εντάξει τους συγκεκριμένους λογαριασμούς σε καθεστώς εκπτώσεων.

Αντίθετα, αποδείξεις από σούπερ μάρκετ, καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, συνεργεία αυτοκινήτων, κομμωτήρια, γυμναστήρια, ινστιτούτα αισθητικής, ταβέρνες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης και ξενώνες αλλά και αποδείξεις παροχής υπηρεσιών από γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, λογιστές, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές, αλουμινάδες, πατωματζήδες κ.λπ. θα πρέπει να φυλάσσονται. Οι αποδείξεις δεν θα υποβάλλονται στην Εφορία, αλλά σε ειδική φόρμα θα συμπληρώνονται στοιχεία όπως ο ΑΦΜ του πωλητή, το ποσό και η ημερομηνία έκδοσης της απόδειξης, ώστε να μπορούν να διασταυρωθούν τα στοιχεία και να μη «διπλοδηλώνονται» οι αποδείξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το οικονομικό επιτελείο απορρίπτει προτάσεις για επιστροφή φόρου από τις ΔΟΥ σε τακτά χρονικά διαστήματα π.χ. ανά τρίμηνο, μέσω των αποδείξεων και διευκρινίζει ότι το φορολογικό όφελος θα έρχεται με την εκκαθάριση των δηλώσεων.

Έξτρα αφορολόγητο, υψηλότερο από 12.000 ευρώ, θα έχουν όσοι μαζεύουν πολλές αποδείξεις, πάνω από ένα όριο, σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προκειμένου να ενισχύσει το κίνητρο των φορολογουμένων για τη συλλογή αποδείξεων. Το σχέδιο αναμένεται να υποβληθεί από την κυβέρνηση στην επιτροπή διαλόγου για τη φορολογία εισοδήματος, προκειμένου να καθοριστούν οι λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου, μεταξύ των οποίων και το όριο των αποδείξεων πάνω από το οποίο θα δίνεται το επιπλέον φορο-μπόνους.

«Με το νέο σύστημα, το εισόδημα θα είναι ανάλογο των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος για να κερδίσει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ» λέει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών και συμπληρώνει ότι «οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ θα το αποκτούν, για παράδειγμα, με αποδείξεις αξίας 1.000- 2.000 ευρώ». Η απαιτούμενη αξία των αποδείξεων θα κλιμακώνεται όσο αυξάνονται τα εισοδήματα των φορολογουμένων και αν είναι σημαντικά μεγαλύτερη θα αυξάνεται και το αφορολόγητο πάνω από τα 12.000 ευρώ.

Μια από τις προτάσεις που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο αφορά τη συλλογή αποδείξεων αξίας 6.000 ευρώ για μισθωτούςσυνταξιούχους και 10.500 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, δηλαδή όσο είναι σήμερα το αφορολόγητο όριό τους. Αυτά θα είναι τα όρια της αξίας των αποδείξεων για να κερδίσει κάποιος το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.

Αν κάποιος συγκεντρώσει περισσότερες αποδείξεις, σχεδιάζεται ένα ποσοστό της αξίας τους να αφαιρείται από το εισόδημα, ώστε επί της ουσίας να αυξάνεται το αφορολόγητο. Η πρόσθετη αυτή έκπτωση θα παρέχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, για το επόμενο κλιμάκιο εισοδήματος, από 12.000 έως 18.000 ευρώ ή 20.000 ευρώ. Σε αυτό το κλιμάκιο άλλωστε σχεδιάζεται να επιβληθεί ο χαμηλός συντελεστής 10% ή 15%, ώστε να έχουν μεγαλύτερες ελαφρύνσεις τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα από 25% που είναι σήμερα.
tanea