Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Της ΕΡΤ το πανηγύρι..

Ο αρμόδιος υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος παρέλαβε χθες τα πορίσματα- εκθέσεις από τις δύο επιθεωρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Οι εκθέσεις αυτές έχουν ήδη διαβιβαστεί στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών για αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών, ενώ οι επιθεωρητές ζητούν και την άσκηση πειθαρχικών διώξεων εναντίον υπαλλήλων της ΕΡΤ σε βάρος των οποίων προκύπτουν ευθύνες.

Ο υπουργός έχει δώσει εντολή για άμεση σύγκλιση έκακτου διοικητικού συμβουλίου στην ΕΡΤ με σκοπό να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την απόδοση ευθυνών και την αποκατάσταση της νομιμότητας στη.. δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Τι λένε τα πορίσματα
Ούτε λίγο ούτε πολύ διαπιστώνονται παράνομες χορηγήσεις σε ανώτατα στελέχη της ΕΡΤ, καταβολές μπόνους τα οποία δεν έπρεπε να είχαν δοθεί, παράνομες αναθέσεις μέσω κατάτμησης για τηλεοπτικά σήματα, ενώ ταυτόχρονα οι ελεγκτές χαρακτηρίζουν παράτυπη και την πρόσληψη νομικού συμβούλου-προϊσταμένου της διεύθυνσης νομικών υπηρεσιών της ΕΡΤ.

Πολύ περισσότερο καθίσταται σαφές πως για πολλές συμβάσεις έργου με εξωτερικούς συνεργάτες και προσωπικό ειδικών θέσεων (ΠΕΘ) δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διατάξεις.

Οι ελεγκτές προχωρούν και σε συγκεκριμένες αναφορές, όπως για παράδειγμα το χρονικό διάστημα 2005 και 2006 όταν και φαίνεται να χορηγήθηκαν σε ανώτατο στέλεχος της ΕΡΤ ως πάγιες προκαταβολές ποσά 48.000 ευρώ και 98.000 ευρώ αντίστοιχα χωρίς όμως να δικαιολογούνται καθώς δεν πραγματοποιήθηκε καμία πληρωμή δαπάνης. Σύμφωνα με τους ελεγκτές την τριετία 2006-2008 δόθηκαν μπόνους 2.329.867 ευρώ χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη χορήγησή τους.

Παράνομη χαρακτηρίζεται και η απευθείας ανάθεση σε ξένη εταιρεία (Red Bee) της παραγωγής των νέων τηλεοπτικών σημάτων της ΕΡΤ που κόστισε 1.406.841 ευρώ. Οι ελεγκτές επισημαίνουν ότι δεν έγινε διαγωνισμός, ενώ υπήρξε κατάτμηση σε τέσσερις επιμέρους συμβάσεις ώστε να μην γίνει προσυμβατικός έλεγχος νομιμότητας από το Ελεγκτικό Συνέδριο κατά παράβαση των διατάξεων του Ν.3060/2002.

Σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, η ανάθεση έγινε και κατά παράβαση τόσο του Κανονισμού Προμηθειών Ραδιοφωνικού και Τηλεοπτικού προγράμματος της ΕΡΤ ΑΕ όσο και του Π.Δ 60/2007.

Μη σύννομη χαρακτηρίζεται και η ανάθεση σε τέσσερις τεχνικούς συμβούλους συμβάσεων παροχής υπηρεσιών συνολικής αξίας 218.000 ευρώ καθώς όπως σημειώνεται "έγινε εσφαλμένη υπαγωγή στις διατάξεις περί δημοσίων έργων καθώς δεν συνδέονται με την εκτέλεση κάποιου τεχνικού έργου, αλλά με παροχή υπηρεσιών για την αδειοδότηση σταθμών εκπομπής της ΕΡΤ Α.Ε. και ως εκ τούτου έπρεπε να προκηρυχθεί ανοιχτός διαγωνισμός, λόγω ύψους ποσού του συνολικού προϋπολογισμού τους".

Και τέλος δεν εχουν οι παρατυπίες!
Οι ελεγκτές χαρακτηρίζουν παράνομες και τις συμβάσεις έργου εξωτερικών συνεργατών της ΕΡΤ κατά την τετραετία 2006-2009 καθώς όχι μόνο δεν τηρήθηκαν οι διατάξεις του Γενικού Κανονισμού της ΕΡΤ αλλά ούτε οι προβλεπόμενες εγκρίσεις της τριμελούς υπουργικής Επιτροπής όπως και οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ). Είτε εκδόθηκαν "κατόπιν εορτής", μετά δηλαδή την υπογραφή των συμβάσεων είτε δεν εκδόθηκαν ποτέ και ας βεβαίωναν περί του αντιθέτου οι διευθυντές της ΕΡΤ. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις δεν υπήρξε ούτε καν η τρίμηνη διακοπή όπως ορίζεται από τον νόμο.
news247