Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Φυλάκιση και λουκέτα, για μόλις ένα ευρώ..

Με ποινή φυλάκισης απειλούνται οι φοροφυγάδες ακόμα και για μη έκδοση αποδείξεων ή απόκρυψη έστω και ενός ευρώ φόρου. Η κυβέρνηση δείχνει το πιο σκληρό της πρόσωπο, καθώς μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής προσδοκά να φέρει έσοδα στα δημόσια Ταμεία.

Ποινές φυλάκισης και εξπρές κλείσιμο επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν όσοι επιμένουν να φοροδιαφεύγουν, ενώ καθιερώνεται ένα ιδιόμορφο «πόθεν έσχες», καθώς οι φορολογούμενοι πρέπει να αποδεικνύουν πώς αύξησαν την...

περιουσία τους.

Οι αυστηρότερες ποινές έναντι των φοροφυγάδων εντάσσονται στο νομοσχέδιο της περαίωσης που κατατέθηκε στη Βουλή χθες, ψηφίζεται αύριο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και τίθεται άμεσα σε ισχύ:

1. Ο φορολογούμενος έχει υποχρέωση να αποδείξει τη φορολογική νομιμοφροσύνη του παρουσιάζοντας την πραγματική πηγή ή αιτία του εισοδήματός του που οδηγεί σε προσαύξηση της περιουσίας του, όταν δεν προκύπτει η προέλευσή της. Πρόκειται για νέου τύπου «πόθεν έσχες». Αν δεν αποδειχθεί η προέλευσή του, τότε φορολογείται ως εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα. Η διάταξη στοχεύει κατευθείαν τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως μεγαλογιατρούς και μεγαλοδικηγόρους που δηλώνουν εισοδήματα πείνας και διάγουν πολυτελή βίο.

2. Ποινικό αδίκημα που οδηγεί σε ποινή φυλάκισης θεωρείται η μη απόδοση από το πρώτο ευρώ και μέχρι 3.000 ευρώ ετησίως ή η ανακριβής απόδοση ΦΠΑ και κάθε είδους φόρου. Προβλέπεται φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους για μη απόδοση από 3.000 έως 75.000 ευρώ και τουλάχιστον 10 έτη για μη απόδοση 75.000 ευρώ ετησίως.

3. Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 4 μηνών για 3 συναλλαγές μη έκδοσης αποδείξεων ή έκδοσης ανακριβούς απόδειξης κατά την πώληση ή διακίνηση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών ή μη καταχώριση στα βιβλία σε περίπτωση παρακώλυσης ελέγχου. Σε υποτροπιασμό εντός τριετίας η ποινή φυλάκισης είναι τουλάχιστον 6 μήνες.

4. Διεύρυνση ποινικής δίωξης-εξπρές και σε μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση ΦΠΑ ή άλλων φόρων άνω των 75.000 ευρώ ετησίως, μη έκδοση άνω 10 παραστατικών αξίας άνω των 500 ευρώ κατά την πώληση ή διακίνηση αγαθών ή υπηρεσιών, καθώς και έκδοση ή αποδοχή εικονικών στοιχείων αξίας άνω των 150.000 ευρώ. Η υπόθεση προωθείται από τον εισαγγελέα κατά προτεραιότητα.

5. Αμεση ποινική δίωξη από έφορο για υποθέσεις φοροδιαφυγής στις οποίες ασκήθηκε προσφυγή κατά του φύλλου ελέγχου από τον φορολογούμενο.

6. Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο ή Εφετείο Κακουργημάτων εκδικάζονται όλες οι υποθέσεις φοροδιαφυγής. 48ωρο κλείσιμο επιχειρήσεων

7. Εξπρές 48ωρο κλείσιμο της επιχείρησης, αν διαπιστωθεί η μη έκδοση άνω 10 παραστατικών αξίας άνω των 500 ευρώ και έπειτα από εντολή του ΣΔΟΕ.

8. Εξουσία κατάσχεσης κινητών ή ακινήτων και στα χέρια τρίτων αποκτούν οι έφοροι και ειδικές ομάδες του υπουργείου, ώστε να επιταχυνθεί η είσπραξη ληξιπρόθεσμων. Η προσωποκράτηση έχει καταργηθεί.

9. Το Δημόσιο συμψηφίζει χρέη οφειλέτη, χωρίς δήλωσή του, με επιστρεφόμενους φόρους.

10. Παύουν να ισχύουν από 1/1/2012 οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα τήρησης και έκδοσης βιβλίων για εκπλήρωση φορολογικών υποχρεώσεων επιτηδευματιών.