Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Καθυστερήσεις υποθέσεων λόγω έλλειψης εργαζομένων..

Δυσχεραίνει η κατάσταση στην ελληνική δικαιοσύνη σχετικά με την ταχύτητα της έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων. Χιλιάδες αυτές που εκκρεμούν, χιλιάδες και οι αναβολές με αποτέλεσμα, οι προσδιορισμοί της εκδίκασης των υποθέσεων στην Αθήνα να γίνονται πλέον το δεύτερο εξάμηνο του 2014!

Χαρακτηριστικές είναι οι... πρωτόγνωρες πανευρωπαϊκά αναβολές που γίνονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου υπάρχει υπόθεση, η οποία μέσα σε εννέα χρόνια αναβλήθηκε 36 φορές, ενώ δύο υποθέσεις έχουν αναβληθεί 35 φορές, μια 34 φορές, πέντε 33, ενώ πέντε υποθέσεις έχουν αναβληθεί 28 φορές, έξι υποθέσεις 20 φορές και 34 υποθέσεις 15 φορές! Οι εκκρεμείς υποθέσεις στο ΣΤΕ βαίνουν κι αυτές...

ανοδικά, καθώς από 25.391 το 2006, φτάσαμε τις 30.708 το περσινό έτος.

Οι καθυστερήσεις στους προσδιορισμούς των υποθέσεων και στην καθαρογραφή των υποθέσεων αναμένεται να αυξηθούν, μετά την μαζική αποχώρηση, λόγω λήξεως των συμβάσεων των εργαζομένων στις γραμματείς των δικαστηρίων υπό καθεστώς μαθητείας.

Όπως αναμένεται να αυξηθούν και οι καταδίκες της χώρας μας για τις καθυστερήσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ενδεικτικό είναι ότι την τελευταία δεκαετία σε σύνολο 392 παραβάσεων της Ελλάδας, οι 354 αφορούν το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη και σε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων.