Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

«Σαφάρι» για πρόστιμα στους παραβάτες καπνιστές

Κλήσεις θα κόβει το επόμενο διάστημα και το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας στους καπνιστές που παραβαίνουν το νόμο. Όπως λέει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, είναι επιτακτική η εντατικοποίηση των ελέγχων, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως σταθερός στόχος παραμένει η προστασία των ανηλίκων από τον καπνό αλλά και η ανάπτυξη αντικαπνιστικής κουλτούρας.

«Ο νόμος τηρείται και θα συνεχίζεται να τηρείται» δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας κ. Αντώνης Δημόπουλος, ο οποίος ωστόσο παραδέχτηκε πως το υπουργείο δεν είναι ικανοποιημένο από τα αποτελέσματα.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερα, πως από την ημέρα εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου έως και σήμερα έχουν διεξαχθεί 6.000 έλεγχοι με τα....

πρόστιμα να μην ξεπερνούν τα 500.

Αυτός είναι και ο λόγος που την επόμενη εβδομάδα υπογράφεται υπουργική απόφαση, η οποία θα δίνει το «πράσινο φως» στους Επιθεωρητές Δημόσιας Υγείας να κόβουν κλήσεις στους παραβάτες, σε μία προσπάθεια εντατικοποίησης του νόμου.

Σημειώνεται ωστόσο πως ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των αντικαπνιστικών μέτρων, με πηγές του υπουργείου Υγείας να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ελαστικοποίησης του νόμου σε δημόσιους χώρους που δεν συχνάζουν ανήλικοι.

Εν τω μεταξύ, το 1ο Συνέδριο για τον Έλεγχο του Καπνίσματος διοργανώνει η Συντονιστική Αντικαπνιστική Επιτροπή του υπουργείου, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, και την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, πρόεδρος της Συντονιστικής Αντικαπνιστικής Επιτροπής, «πρέπει να δοθεί έμφαση στην Παιδεία και να θέσουμε βάσεις για την ανάπτυξη μόνιμων και διαχρονικής ισχύος εκπαιδευτικών μηχανισμών, τόσο στον χώρο της Υγείας αλλά κυρίως και στον χώρο της Παιδείας, ώστε να ενημερωθεί ουσιαστικά η ελληνική κοινωνία για την πραγματική διάσταση του προβλήματος που λέγεται κάπνισμα και να αρχίσει να μειώνεται σταδιακά η χρήση του καπνού στην χώρα μας».