Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Δημοκρατία στην Αίγυπτο ζητά η Ευρώπη

Έκκληση για μια ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία στην Αίγυπτο, έκανε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, σε μία ένδειξη ότι οι ΗΠΑ αποδέχονται -εάν όχι υποστηρίζουν- το τέλος της ηγεσίας του Χόσνι Μουμπάρακ. Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε, πάντως, ότι αυτή η..


μετάβαση θα χρειαστεί πολύ χρόνο.

«Η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις αποτελούν τα κυρίαρχα συμφέροντα των Αιγυπτίων» δήλωσε στο ABC News.

«Η κυβέρνηση που δεν προσπαθεί να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα δικαιολογημένα αιτήματα των πολιτών» τόνισε η Χ.Κλίντον.

Αναλυτές εκτιμούν ότι τα σχόλια αυτά της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών δείχνουν μία απομάκρυνση από το καθεστώς Μουμπάρακ και φαίνεται πως αποδέχονται το τέλος της ηγεσίας του.

Ωστόσο, η Χ.Κλίντον απέφυγε να στηρίξει ή να αντιταχθεί επίσημα στον Χ.Μουμπάρακ.

Θέλοντας να δείξει πόσο απασχολεί το θέμα τις ΗΠΑ, η Χ.Κλίντον έδωσε πέντε συνεντεύξεις σε μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα.

Οι ΗΠΑ ζητούν μια «πραγματική δημοκρατία», είπε η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «όχι μια δημοκρατία για έξι μήνες ή ένα χρόνο, η οποία θα μετατραπεί ουσιαστικά σε στρατιωτική δικτατορία ή μία τύποις δημοκρατία που έπειτα οδηγεί σε αυτό που είδαμε στο Ιράν».

«Επιθυμούμε να δούμε να γίνεται με τάξη η μεταβίβαση της εξουσίας. Ζητάμε επίμονα από την κυβέρνηση Μουμπάρακ, που είναι ακόμα στην εξουσία [...] να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να διευκολύνει αυτού του είδους τη μεταβίβαση» είπε στο CBS.

«Θέλουμε να γίνει ειρηνικά η μεταβίβαση, έτσι ώστε να μην καλυφθεί το κενό, έτσι ώστε να μην υπάρξει κενό, να υπάρξει ένας διεξοδικός σχεδιασμός που θα φέρει μια δημοκρατική κυβέρνηση» είπε στο πρόγραμμα Fox News Sunday.

Ερωτώμενη εάν τα βήματα που έκανε ο Χ.Μουμπάρακ ήταν αρκετά για να παραμείνει στην εξουσία, η Χ.Κλίντον είπε: «Δεν είναι ζήτημα του ποιος παραμένει στην εξουσία. Είναι του πως θα ανταποκριθούμε στις δικαιολογημένες ανάγκες και τα προβλήματα του αιγυπτιακού λαού και πως θα χαράξουμε νέα πορεία».

Έσπευσε, πάντως, να τονίσει: «Είναι ξεκάθαρο ότι ο δρόμος που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα δεν ήταν αυτός που θα δημιουργούσε ένα δημοκρατικό μέλλον, ούτε τις οικονομικές ευκαιρίες που ο κόσμος ζητά στις ειρηνικές διαδηλώσεις».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε -σε τηλεφωνική της συνομιλία- από τον Χόσνι Μουμπάρακ να εμποδίσει τις δυνάμεις ασφαλείας να αναλάβουν βίαιη δράση κατά των διαδηλωτών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Άνγκελα Μέρκελ, η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε από τον Αιγύπτιο πρόεδρο να επιτραπεί η ελευθερία του συνέρχεσθαι και των επικοινωνιών.

«Εξέφρασε την ελπίδα ότι ο πρόεδρος και η νέα του κυβέρνηση θα ακολουθήσουν πιστά τις δεσμεύσεις στις μεταρρυθμίσεις που έχουν ανακοινωθεί» ανέφερε ο εκπρόσωπος σε ανακοίνωσή του.

«Η καγκελάριος είπε ότι είναι απαραίτητο να διεξαχθεί διάλογος με τον κόσμο, κυρίως τη νεολαία, και να ανταποκριθεί στις δικαιολογημένες ανησυχίες τους» ανέφερε.

Νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε διαβεβαίωσε τους Αιγύπτιους διαδηλωτές για την αλληλεγγύη της χώρας τους προς αυτούς, τονίζοντας παράλληλα ότι η ζωή στην Αίγυπτο θα πρέπει σύντομα να επιστρέψει στην ομαλότητα.

«Η γερμανική κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό αυτών που ζητούν δημοκρατία και κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα» δήλωσε από το Βερολίνο ο Γκ.Βεστερβέλε πριν αναχωρήσει για το Ισραήλ, όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της ισραηλινής κυβέρνησης και για τα γεγονότα στην Αίγυπτο.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιο δρόμο θα ακολουθήσουν οι πολιτικές εξελίξεις στην Αίγυπτο, εκείνο όμως που γνωρίζουμε καλά είναι πως τίποτε δεν πρόκειται να είναι όπως ήταν μέχρι τώρα» τόνισε.

Παράλληλα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ των δημοκρατικών και «ειρηνικών» μεταρρυθμίσεων στην Αίγυπτο και την Τυνησία.
tovima.gr