Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Ανεβαίνει η στάθμη των νερών της Μεσογείου..

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη, η άνοδος της στάθμης των νερών της Μεσογείου αυξάνεται συνεχώς. Η αύξηση αυτή φαίνεται να συντελείται με γοργούς ρυθμούς από την έναρξη του 21ου αιώνα και μέχρι σήμερα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στα τέλη του 20ου αιώνα η άνοδος αυτή ήταν μικρότερη σε σχέση με αυτή των...



υδάτων σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Οι ερευνητές, υπό τον Μανουέλ Βάργκας Γιάνεθ του Ισπανικού Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου, που παρουσίασαν τις εκτιμήσεις τους σε μελέτη με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή στην Ισπανική Μεσόγειο», αποδίδουν την ανοδική τάση των υδάτων κυρίως στην επίδραση της κλιματικής αλλαγής, λόγω ανόδου της θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με τους Ισπανούς επιστήμονες, η στάθμη της Μεσογείου ανέβαινε ένα έως ενάμισι χιλιοστό κάθε χρόνο μετά το 1943, όμως τελευταία παρατηρείται επιτάχυνση της ανόδου, με αποτέλεσμα από το 2000 και μετά η στάθμη να έχει αυξηθεί κατά 20 εκατοστά περίπου. Η μελέτη, που βασίζεται σε ένα ισπανικό θαλάσσιο σύστημα παρατήρησης, πρωτοποριακό στην Ευρώπη, επιβεβαιώνει ότι η θερμοκρασία των νερών της Μεσογείου σημειώνει αύξηση (αν και στην περίοδο 2005- 08 καταγράφηκε επιβράδυνση στην αύξηση), όπως επίσης αυξάνεται και η αλατότητά (αλμυρότητα) της.

Η μελέτη, που παρουσιάστηκε στη Μάλαγα από το Ισπανικό Ίδρυμα Επιστήμης και Τεχνολογίας (FECYT) και το Ισπανικό Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο, αποδίδει, πάντως, τις παραπάνω τάσεις όχι μόνο στην κλιματική αλλαγή, αλλά επίσης σε φυσικές, κυρίως ατμοσφαιρικές, μεταβολές. «Η ατμόσφαιρα και οι ωκεανοί είναι χαοτικά συστήματα», επισημαίνεται στην έρευνα.

Στην επιφάνεια της θάλασσας της Μεσογείου, η θερμοκρασία αυξήθηκε τον 20ο αιώνα σε βαθμό ανάλογο με τη θερμοκρασία του άνωθεν αέρα, γύρω στους 0,7 έως 0,8 βαθμούς συνολικά.