Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Η Ιταλία ενέκρινε περικοπές ύψους 47 δις€

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι υιοθέτησε απόψε μια νέα δέσμη μέτρων λιτότητας με στόχο την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού μέχρι το 2014 και το να καθησυχαστούν οι αγορές, όπως έγινε γνωστό από κυβερνητική πηγή. Η πηγή αυτή δεν...



ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει το ακριβές ύψος των μέτρων. Νωρίτερα, πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, άλλες πηγές έκαναν λόγο για «πακέτο» ύψους 47 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα μέτρα προβλέπουν την ευνοϊκή ρύθμιση χρεών μέχρι είκοσι χιλιάδες ευρώ, την επιβολή φόρου της τάξης του 0,15% για την αγορά μετοχών (όχι όμως κρατικών ομολόγων) και την έγκριση ειδικού φόρου που θα αφορά τις κερδοσκοπικές δραστηριότητες των τραπεζών.

Πρόκειται μάλλον να επιβεβαιωθεί και η επιβολή «ποσοστού συμμετοχής» των ασφαλισμένων για τις επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, που θα αντιστοιχεί σε δέκα ευρώ.

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση σε ό,τι αφορά την αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας, από το 19% στο 20%. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η αύξηση της ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης των γυναικών αναβάλλεται για το 2020.

Η προώθηση της φορολογικής μεταρρύθμισης και της δημιουργίας τριών κλιμάκων φορολόγησης - 20%, 30% και 40% - συζητείται με χρονικό ορίζοντα τριετίας.

Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι με τα μέτρα αυτά ο πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι προσπαθεί από την μία να ικανοποιήσει τις Βρυξέλλες, που ζητούν άμεση μείωση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό και του ιταλικού κρατικού χρέους, αλλά από την άλλη να μην δυσαρεστήσει υπερβολικά τους ψηφοφόρους, ενόψει πιθανών πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Για το λόγο αυτό οι βαρύτερες περικοπές αναμένεται να αναβληθούν, πιθανότατα για το 2013 και το 2014.