Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Σε “τρίτους” η είσπραξη των φορολογικών εσόδων;

Η ιδέα δεν είναι σημερινή. Ωστόσο, έρχεται αργά αλλά σταθερά, ξανά στην επικαιρότητα, λόγω της απίστευτα κακής εικόνας που παρουσιάζει το μέτωπο της είσπραξης των εσόδων, που πάει από το κακό στο χειρότερο, παρά τις προσπάθειες που υποτίθεται ότι γίνονται για τη βελτίωση της κατάστασης... Πληροφορίες, λοιπόν αναφέρουν ότι στο...


υπουργείο Οικονομικών μελετάται και πάλι η ιδέα να ανατεθεί σε "τρίτους", εκτός κρατικού μηχανισμού, το έργο της είσπραξης και συγκέντρωσης των φορολογικών εσόδων. Στην αρχή των βεβαιωμένων, αλλά ανείσπρακτων και σε δεύτερη φάση κι αυτών ακόμα των ετήσιων φόρων εισοδήματος. Η σκέψη αυτή φέρεται να απασχολεί τον κ.Β.Βενιζέλο, ο οποίος διαπιστώνει ιδίοις όμμασι ότι άλλος τρόπος για να δοθεί άμεσα λύση σε αυτό το μείζον ζήτημα, δεν υπάρχει.

Το κακό είναι ότι δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα καμία προεργασία πάνω σε αυτό το ζήτημα. Κι αυτό γιατί όσες φορές στο παρελθόν είχε ξανασυζητηθεί, δεν προχώρησε πέρα από το θεωρητικό επίπεδο. Με αποτέλεσμα, αν πρόκειται τώρα να γίνει κάτι πιο συγκεκριμένο, να πρέπει όλη η δουλειά να ξεκινήσει από το μηδέν.

Εκτιμάται όμως ότι και πάλι θα χρειασθεί πολύ λιγότερος χρόνος, σε σχέση με το να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί κάποια στιγμή η αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Το έργο αυτό θεωρείται και είναι ...τιτάνιο κι εξαιρετικά περίπλοκο, για τα ελληνικά δεδομένα, όπως έχει αποδειχθεί πάμπολλες φορές στο παρελθόν.

Γι αυτό και η νέα ηγεσία του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, και καλείται να πάρει αποφάσεις το συντομότερο δυνατό. Διότι τα νέα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι...
newscode