Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Τα 5 επίμαχα σημεία του νέου Μνημονίου

Πυρετός επικρατεί σε Βρυξέλλες και Αθήνα για την κατάρτιση του νέου Μνημονίου, της νέας δανειακής σύμβασης ουσιαστικά, που πρέπει να ετοιμαστεί και να ψηφιστεί μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου. Όπως αναφέρει η...




Real News επικαλούμενη στενό συνεργάτη του Όλι Ρεν, βασικό στοιχείο των συζητήσεων είναι ο χρόνος, ενώ πηγές της Κομισιόν κοντά στη διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση μιλούν για 5 σημεία έντασης των συζητήσεων:

1. Το νέο φορολογικό σύστημα που θα πρέπει να έχει διακομματική αποδοχή, βάθος εφαρμογής τα 30 χρόνια και αυστηρές ρυθμίσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής.


2. Η δεύτερη δόση αλλαγών στο ασφαλιστικό με συγχωνεύσεις ταμείων και κατάργηση του εφάπαξ στο Δημόσιο, ώστε να αντέξουν τα ταμεία ενδεχόμενο haircut.


3. Το αυστηρό πακέτο εντολών προς τις τράπεζες για συγχωνεύσεις, επανακεφαλαιοποίηση από τα 20 δισεκατομμύρια του δανείου και μείωση του λειτουργικού κόστους.


4. Τον χρονικό και ποσοτικό προσδιορισμό της μείωσης του προσωπικού στο δημόσιο τομέα, με μηνιαίους και τριμηνιαίους στόχους για κανονικές απολύσεις πλεονάζοντος προσωπικού, που για πρώτη φορά θα περιγράφονται σε χρονοδιάγραμμα. Το ίδιο ζητούν να ισχύσει και στις καταργήσεις φορέων του Δημοσίου.


5. Τέλος τη σύνδεση εκροών από τα διαρθρωτικά ταμεία με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων σε αγορά εργασίας και υπηρεσιών.

Μάλιστα, όσον αφορά ειδικά το σημείο «4», στις Βρυξέλλες επικρατεί η σκέψη πως δεν πρέπει να αφεθεί στην κυβέρνηση η πολιτική ευχέρεια να διαλέξει χρόνο διότι –όπως τονίζουν- «έτσι χάθηκε η περυσινή χρονιά»…