Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Οι ΗΠΑ αποφεύγουν τη χρεοκοπία

Λίγες ώρες πριν οι ΗΠΑ κηρύξουν στάση πληρωμών, φαίνεται ότι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι είναι πλέον κοντά σε συμφωνία.
Σύμφωνα με το ABC News υπάρχει προκαταρκτική συμφωνία που θα αυξάνει το όριο του χρέους των ΗΠΑ και θα περιορίζει το ομοσπονδιακό έλλειμμα...




Το κανάλι επικαλούμενο πηγές του Κογκρέσου, αναφέρει ότι βάσει της συμφωνίας, αυξάνεται το όριο του χρέους μέχρι τις εκλογές του 2012, κατά 2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια. Επίσης προβλέπεται ο περιορισμός των δαπανών κατά 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, ενώ θα συσταθεί νέα ειδική επιτροπή που θα αναλάβει να κάνει προτάσεις για τον περαιτέρω περιορισμό του ελλείμματος. Σύμφωνα πάντα με το ABC τα μέλη του Κογκρέσου αναμένεται να ενημερωθούν για το πλαίσιο της συμφωνίας αργότερα την Κυριακή.

Ενδεικτικές του θετικού κλίματος είναι οι δηλώσεις του ηγέτη των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ, ο οποίος τόνισε ότι "έχουμε ευκαιρία να φτάσουμε σε συμφωνία". Ο Μακόνελ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι με την αύξηση του ορίου του χρέους θα αποφευχθεί η στάση πληρωμών ενώ ταυτόχρονα δεν θα αυξηθούν οι φόροι.

Στην ερώτηση αν η συμφωνία θα επιτευχθεί σήμερα, ο Μακόνελ απάντησε ότι κάτι τέτοιο θα γίνει "σύντομα", σημειώνοντας ότι πιστεύει πως είναι σε θέση να πείσει τους συναδέλφους του να υιοθετήσουν το σχέδιο.

Πάντως γερουσιαστές των Δημοκρατικών σημειώνουν ότι δεν υπάρχει ακόμα οριστική συμφωνία και οι διαπραγματεύσεις με τον Λευκό Οίκο συνεχίζονται. Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ριντ, αναβλήθηκε η κατάθεση του νομοσχεδίου μέχρι τις 20:00 ώρα Ελλάδος, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για να επιτευχθεί συμφωνία.