Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Καταδίκη 269 αστυνομικών για κακοποίηση χωρικών

Δικαστήριο της νότιας Ινδίας καταδίκασε σήμερα 269 αστυνομικούς και δασοφύλακες για κακοποίηση και βιασμούς περισσότερων από 100 Ντάλιτ, μελών μιας από τις κατώτερες κάστες της χώρας, το 1992. Όλοι οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για θηριωδίες σε....




βάρος των Ντάλιτ και οι 17 από αυτούς καταδικάστηκαν επίσης για βιασμό, σύμφωνα με την εφημερίδα Hindustan Times. Από τους καταδικασθέντες, οι 100 ήταν αστυνομικοί και οι 155 δασοφύλακες. Άλλοι 54 κατηγορούμενοι έχουν πεθάνει στο μεταξύ, αφού η δίκη κράτησε πολλά χρόνια. Το δικαστήριο επέβαλε ποινές από ένα χρόνο φυλάκιση μέχρι και 17 χρόνια κάθειρξη. Τον Ιούνιο του 1992 ομάδες αστυνομικών και δασοφυλάκων επέδρασαν στο χωριό Βατσάτι, στην περιοχή Κρισναγκίρι του κρατιδίου Ταμίλ Νάντου, αναζητώντας λαθραίο σανταλόξυλο. Το Βατσάτι βρίσκεται κοντά στα δάση Σατιαμανγκαλάμ όπου την εποχή εκείνη είχε τη βάση του ο Βιραπάν, ένας διαβόητος λαθροθήρας ελεφάντων και λαθρέμπορος σανταλόξυλου.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης επιδρομής 18 γυναίκες βιάστηκαν και 100 χωρικοί ξυλοκοπήθηκαν άγρια. Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές οι αστυνομικοί και οι δασοφύλακες έβγαζαν τους ανθρώπους από τις καλύβες τους και τις ισοπέδωναν. Πολλές γυναίκες μεταφέρθηκαν με φορτηγά στα κοντινά κτίρια της δασοφυλακής όπου τις βίασαν.

Οι θηριωδίες σε βάρος των Ντάλιτ, που κάποτε τους αποκαλούσαν "Ανέγγιχτους" είναι σύνηθες φαινόμενο στην Ινδία. Μολονότι οι διακρίσεις μεταξύ των καστών απαγορεύτηκαν πριν από μισό και πλέον αιώνα, οι Ντάλιτ εξακολουθούν να πέφτουν θύματα διακρίσεων.

Πολλές οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά τους για την καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης. Το δικαστικό σύστημα της Ινδίας είναι γνωστό ότι καθυστερεί να εξετάσει υποθέσεις και συχνά περνούν χρόνια μέχρι τα δικαστήρια να εκδώσουν απόφαση.
protothema