Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Στο 3% ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ

Στο 3% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ το Σεπτέμβριο, από 2,5% που ήταν τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφεται από τον Οκτώβριο του 2008. Η όξυνση των πληθωριστικών πιέσεων ήταν άλλωστε....




αναπάντεχα μεγάλη. Αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters είχαν προβλέψει αύξηση του δείκτη στο 2,9%. Υψηλότερη από την αναμενόμενη, άλλωστε, ήταν η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή που κατεγράφη στη Γερμανία (2,6%). Η Eurostat στη συνοδευτική των στοιχείων για τιις 17 χώρες-μέλη έκθεσή της αποδίδει την αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων στις ανατιμήσεις του πετρελαίου και των ειδών ένδυσης και υπόδησης – ανατιμήσεις που ακολούθησαν τον τερματισμό των εκπτώσεων των εμπορικών καταστημάτων σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, πάντως, οι τιμές του πετρελαίου όχι μόνο δεν ενισχύθηκαν αλλά υποχώρησαν σημαντικά. Η τιμή του Brent στην αγορά του Λονδίνου (που επηρεάζει τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό) μειώθηκε κατά 10% (τα 114,85 στα 103,36 δολάρια το βαρέλι), ενώ η τιμή του αργού στην αγορά της Νέας Υόρκης μειώθηκε κατά 7,8% (από τα 88,81 στα 81,88 δολάρια το βάρέλι).
Οι εξελίξεις στο επίπεδο των τιμών, όπως αυτές καταγράφηκαν σήμερα από τη Eurostat, θα ληφθούν ασφαλώς υπόψη από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), τα οποία συνεδριάζουν την επόμενη Πέμπτη.

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι εξ αιτίας των φόβων για νέα διολίσθηση της ευρωπαϊκής οικονομίας στην ύφεση η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την Πέμπτη ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ από το 1,50% που έχει φθάσει έπειτα από δύο αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης που αποφάσισε εφέτος η ευρωτράπεζα.