Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Επανεκκίνηση με… Σον Πεν στην πλατεία Ταχρίρ

Χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδήλωσαν την Παρασκευή στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, καλώντας το κυβερνών Στρατιωτικό Συμβούλιο να τιμήσει την υπόσχεσή του καταργώντας την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να τροποποιήσει το νέο εκλογικό νόμο, που ανοίγει το δρόμο σε υποστηρικτές και πρώην....




στελέχη του Χόσνι Μουμπάρακ να καταλάβουν έδρες στο Κοινοβούλιο. Με το πλήθος ενώθηκε ο Αμερικανός ηθοποιός Σον Πεν, ο οποίος βρέθηκε στην πλατεία Ταχρίρ προσκεκλημένος του Αιγύπτιου συναδέλφου του Χαλέντ ελ-Ναμπάουι.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Σον Πεν, κρατώντας μια αιγυπτιακή σημαία και συνοδευόμενος από τον Αιγύπτιο ηθοποιό Χάλεντ ελ-Ναμπάουι, κατέβηκε στην πλατεία Ταχρίρ όπου χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο με τον οποίο η στρατιωτική ηγεσία έχει χειριστεί τη μεταβατική περίοδο.

«Ο κόσμος εμπνέεται από την έκκληση για ελευθερία, από τη θαρραλέα επανάσταση της Αιγύπτου για την ελευθερία της. Ασφαλώς δεν ολοκληρώθηκαν όλα σε μια νύχτα, απομένουν ακόμη να δοθούν αγώνες, υπάρχουν συνταγματικά θέματα, η μεταβίβαση της εξουσίας από το στρατό στο λαό» δήλωσε ο ηθοποιός, σύμφωνα με το δικταυκό τόπο της εφημερίδας Al-Ahram.

Εξήντα πολιτικά κόμματα, περιλαμβανομένης της πολιτικής πτέρυγας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, έχουν δώσει διορία έως την Κυριακή στο Στρατιωτικό Συμβούλιο να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, σε αντίθεση περίπτωση απειλούν να μποϊκοτάρουν τις εκλογές. Η σημερινή κινητοποίηση χαρακτηρίστηκε «η Παρασκευή που διεκδικούμε ξανά την Επανάσταση». Στη διαδήλωση δεν συμμετείχε η Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Οι διαδηλωτές πιέζουν το Ανώτατο Συμβούλιο των Ένοπλων Δυνάμεων, το οποίο κυβερνά την Αίγυπτο από την 11η Φεβρουαρίου, να τιμήσει την υπόσχεσή του να τερματίσει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης προτού οι Αιγύπτιοι κληθούν στις κάλπες το Νοέμβριο για να εκλέξουν νέο Κοινοβούλιο.

Ως προς το πρόσφατο νομοθέτημα για τον εκλογικό νόμο, ορίζει ότι δύο τρίτα των εδρών της Βουλής θα διεκδικηθούν από πολιτικά κόμματα και το ένα τρίτο από ανεξάρτητους υποψηφίους. Οι διαδηλωτές τονίζουν ότι το να επιτραπεί σε τόσους πολλούς ανεξάρτητους υποψήφιους να συμμετάσχουν θα δώσει την ευκαιρία σε υποστηρικτές ή στελέχη του πρώην καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ να καταλάβουν έδρες στο Κοινοβούλιο.

Οι διαδηλωτές ζητούν να εκδοθεί ένα διάταγμα που θα απαγορεύει σε πρώην μέλη του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος του Μουμπάρακ -ο οποίο έχει διαλυθεί- να λάβουν μέρος στις εκλογές.
Παράλληλα, αξιώνουν να τερματιστούν οι δίκες πολιτών από στρατοδικεία, να καθοριστεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την μεταβίβαση της εξουσίας σε μια εκλεγμένη πολιτική κυβέρνηση, καθώς και να οριστεί κατώτερος και ανώτατος μισθός για τους δημόσιους λειτουργούς.
Χιλιάδες υπάλληλοι του δημοσίου, περιλαμβανομένων δασκάλων, εργαζομένων στις μεταφορές και γιατρών, έχουν λάβει μέρος σε απεργίες που έγιναν αυτό το μήνα, απαιτώντας να υπάρξουν υψηλότεροι μισθοί και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Το υπουργείο Υγείας έστειλε 36 ασθενοφόρα στην Ταχρίρ. Την Πέμπτη ο Στρατιωτικό Συμβούλιο προειδοποίησε τους διαδηλωτές, κάνοντας λόγο για κάποιους που «επιδιώκουν να εμποδίσουν τη δημοκρατική μεταμόρφωση [της χώρας] που άρχισε με την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών», ενώ κατέστησε τους διαδηλωτές υπεύθυνους για την προστασία κάθε ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας.