Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Γερμανία: Υποχωρεί η ανεργία αλλά και η κατανάλωση

Στο μεταίχμιο της ύφεσης και της οριακής ανάπτυξης βρίσκεται η ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών της Γερμανίας. Η εδρεύουσα στη Νυρεμβέργη ομοσπονδιακή υπηρεσία εργασίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αριθμός των....




ανέργων κατέγραψε νέα υποχώρηση τον Ιανουάριο με το ποσοστό να μειώνεται στο 6,7% από 6,8% τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 34.000 άτομα φτάνοντας τα 2,85 εκατ. Στις θετικές ενδείξεις για την πορεία της γερμανικής οικονομίας καταγράφονται και η άνοδος της επιχειρηματικής και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης όπως κατέγραψε για τον πρώτο μήνα του έτους η εταιρεία έρευνας αγοράς GfK.

Όμως η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις λιανικής υποχώρησαν κατά 1,4% τον περασμένο Δεκέμβριο σε σχέση με το Νοέμβριο του 2011. Κι όμως σύμφωνα με άλλα στοιχεία από την κεντρική τράπεζα της χώρας (Bundesbank) οι τιμές λιανικής κατέγραψαν ελαφρά άνοδο τον Ιανουάριο κατά 0,4%.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι και η βιομηχανική παραγωγή θα συνεχίσει να επιβραδύνεται τουλάχιστον μέχρι τον Φεβρουάριο. Ήδη οι παραγγελίες στις γερμανικές βιομηχανίες σημειώνουν πτώση από τον περασμένο Νοέμβριο κυρίως αυτές που προέρχονται από το εξωτερικό.

Επιστέγασμα αυτών των στοιχείων και των βραχυπρόθεσμων εκτιμήσεων είναι η πρόβλεψη για οριακή άνοδο του γερμανικού ΑΕΠ κατά 0,3% το 2012.

Τα στατιστικά αυτά παρά τη φαινομενική αντιφατικότητά τους διαμορφώνουν μια πολύ καθαρή εικόνα για την αποκαλούμενη «ατμομηχανή» της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η Γερμανία δεν βρίσκεται ασφαλώς στην ίδια μοίρα με τους νότιους γείτονές της που βλέπουν τους περισσότερους, αν όχι όλους, τους οικονομικούς δείκτες να κατρακυλούν τους τελευταίους μήνες.

Ακόμα και οι διαφορές με τη δεύτερη σε ισχύ οικονομία της ευρωζώνης είναι μεγάλες καθώς η Γαλλία πλήττεται από υψηλότερο ποσοστό ανεργίας και οικονομικής επιβράδυνσης. Όμως τα προαναφερθέντα οικονομικά μεγέθη καθιστούν σαφές ότι ακόμα και η Γερμανία δεν θα περάσει αβρόχοις ποσί την ευρωπαϊκή κρίση που θα επιδεινωθεί εντός του 2012.
tovima