Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Νταβούτογλου προς Σαρκοζί: «Μην πιέζεις την τύχη σου με το αρμένικο»

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου κάλεσε την Τετάρτη τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί να μην «πιέζει την τύχη του» παρουσιάζοντας ένα νέο νομοσχέδιο που καταστέλλει την άρνηση της αρμενικής γενοκτονίας μετά την ακύρωση ενός πρώτου σχετικού νόμου την...





Τρίτη από το Συνταγματικό Συμβούλιο. «Ο Σαρκοζί έχει ήδη πιέσει πολύ την τύχη του. Αν την πιέσει κι άλλο, αυτή τη φορά θα περάσει σαν μια κήρυξη πολέμου στη γαλλική κουλτούρα, στο γαλλικό δίκαιο και στο γαλλικό κράτος δικαίου», δήλωσε ο Νταβούτογλου στη διάρκεια συνέντευξής του στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TRT, το περιεχόμενο της οποίας μεταδόθηκε από το πρακτορείο Ανατολή.

«Προηγουμένως κήρυξε τον πόλεμο στην ελευθερία της άποψης και στην ιστορία. Τώρα θα έχει κηρύξει έναν ανοικτό πόλεμο με το Συνταγματικό Συμβούλιο», συνέχισε ο υπουργός.

Ο Νταβούτογλου δήλωσε πάντως ότι τα αντίποινα που υιοθετήθηκαν ή που εξετάζονται από την Τουρκία έναντι της Γαλλίας αναμφίβολα θα εγκαταλειφθούν.

«Αν η συγκυρία και οι συνθήκες που δικαιολογούσαν την εφαρμογή αυτών των κυρώσεων εξαφανιστούν, τότε οι κυρώσεις εξαφανίζονται επίσης», δήλωσε.

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Συντονισμού των Αρμενικών Οργανώσεων της Γαλλίας (CCAF) αναφέρει σήμερα σε ανακοίνωσή του πως το γαλλικό Συνταγματικό Συμβούλιο «συνθηκολόγησε μπροστά στην επέμβαση της Τουρκίας» ακυρώνοντας χθες ως «αντισυνταγματικό» το νόμο που ποινικοποιεί την αμφισβήτηση της αρμενικής γενοκτονίας.

«Το Συνταγματικό Συμβούλιο συνθηκολόγησε μπροστά στην επέμβαση της Τουρκίας, το ανυπόφορο λόμπι της οποίας στους εκλεγμένους αξιωματούχους μας κατέστρεψε την ανεξαρτησία των θεσμών μας. Είναι ως εκ τούτου θεμιτό να αναρωτηθούμε για την αμεροληψία ορισμένων μελών του Συνταγματικού Συμβουλίου, πιο ευαίσθητων στις σειρήνες του Βοσπόρου παρά στα νόμιμα αιτήματα των συμπολιτών τους», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου "άνομη και καθαρά πολιτική".
tovima