Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

"Πόλεμος" στην Κύπρο για τα ελληνικά ομόλογα

«Είναι πραγματικά εξωφρενικό» ο υπεύθυνος για την εποπτεία των τραπεζών να αναζητεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην κυβέρνηση ευθύνες, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου σχολιάζοντας τις αναφορές του απερχόμενου διοικητή της Κεντρικής....






Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ), Αθανάσιου Ορφανίδη στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ο κ. Ορφανίδης, αντί να εκφράσει τις απολογίες του γιατί ως εποπτική Αρχή του τραπεζικού συστήματος, δεν άσκησε τις εξουσίες του για να εμποδίσει την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, προσπαθεί να φορτώσει τις δικές του ευθύνες στην κυβέρνηση».

Είναι αυτή η έκθεση, υποστήριξε, «που προκάλεσε μέχρι τώρα τρία δισεκατομμύρια ζημιές στο τραπεζικό σύστημα, τη μεγαλύτερη ζημιά μετά από την τουρκική εισβολή του 1974. Είναι αυτή η έκθεση που αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας μας, προκαλώντας συνθήκες έλλειψης ρευστότητας στην αγορά».

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, προειδοποιούσε για το πρόβλημα των τραπεζών, αλλά «ο κ. Ορφανίδης δεν έπαιρνε μέτρα και η αντιπολίτευση κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι δήθεν παρενέβαινε στο έργο του διοικητή. Λυπούμαστε να πούμε ότι ο κ. Ορφανίδης, αντί να είναι συνεργάτης με την κυβέρνηση, την έβλεπε ως αντίπαλο και συνεργαζόταν με την αντιπολίτευση για να την “πυροβολούν”».

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς του κ. Ορφανίδη περί ταύτισης της κυβέρνησης με γνωστό επιχειρηματία, ο κ. Στεφάνου σημείωσε τα εξής: «Αν οι δηλώσεις από τα σκαλιά του προεδρικού είναι ένδειξη ταύτισης, τότε ταύτιση είχε μαζί με τον επιχειρηματία η Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου παρευρέθηκε και μίλησε, όπως και με πολιτικά κόμματα με τα οποία είχε συναντήσεις. Εξάλλου τότε πολιτικοί της αντιπολίτευσης καλούσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πιει καφέ με τραπεζίτες, ένας εκ των οποίων ήταν και ο τραπεζίτης στον οποίο αναφέρεται ο κ. Ορφανίδης, για να εξετάσουν τα προβλήματα της οικονομίας».