Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

ΣΕΒ: 1.000.000 ελεύθεροι επαγγελματίες πληρώνουν μόνον το 4% του φόρου

Στην φορολογία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ Διονύσης Νικολάου, μιλώντας στη συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου την Πέμπτη. Όπως είπε, με βάση τα τελευταία φορολογικά στοιχεία, 1.000.000 ελεύθεροι επαγγελματίες πληρώνουν μόνον το....





4% του φόρου που καταβάλλουν τα φυσικά πρόσωπαστα φυσικά πρόσωπα, ενώ όπως είπε σχεδόν οι μισές ελληνικές οικογένειες (49%) δήλωσαν εισοδήματα κάτω του αφορολόγητου ορίου και δεν πλήρωσαν καθόλου φόρο, ενώ το 84% των φυσικών προσώπων καταβάλλει το 21% του συνολικού φόρου. Αναφορικά με τις επιχειρήσεις, είπε ότι οι 1.500 μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις πλήρωσαν το 67% του συνολικού φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, ενώ 200.000 μικρές επιχειρήσεις που είναι το 99,3% του συνόλου των επιχειρήσεων, πλήρωσαν κατά μέσον όρο μόνον 5.000 ευρώ η κάθε μία, δηλαδή όσο ένας μισθωτός των 2.000 ευρώ μηνιαίως.

Μεταξύ άλλων, ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν οι πραγματικές διαρθρωτικές αλλαγές και να δρομολογηθεί η αναγκαία δημοσιονομική εξυγίανση. Όπως είπε, τέτοια μέτρα ενδεικτικά είναι η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και αγορών, αδειοδότηση και ίδρυση επιχειρήσεων χωρίς γραφειοκρατία, μείωση του διοικητικού κόστους επιχειρήσεων και διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Ο ΣΕΒ τονίζει ότι κοινό συμφέρον των δυνάμεων εργασίας είναι να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής, θέτοντας τις βασεις της ανάκαμψης ώστε να αποφευχθεί ένα νέο κύμα λουκέτων και απολύσεων.

Τονίζει ακόμα, ότι πρέπει να γίνει διάλογος των κοινωνικών εταίρων προκειμένου να συζητήσουν χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις την άρση εμποδίων ανταγωνιστικότητας και προσαρμογή μέσου κόστους εργασίας σε επιχειρήσεις με έμφαση τις συμβάσεις που προβλέπουν αμοιβές έως και 100% πάνω από την ΕΓΣΣΕ (Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας), κάτι που έχει ήδη ζητήσει με επιστολή.