Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Τα σχέδια της κυβέρνησης για την αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου

Στην Αθήνα καταφτάνει την επόμενη εβδομάδα το κλιμάκιο της τρόικας για να διαπραγματευτεί με τη νέα κυβέρνηση τη δανειακή σύμβαση της χώρας. Μετά το πέρας και της δεύτερης εκλογικής διαδικασίας, ήρθε η ώρα η νέα ηγεσία να «αντιμετωπίσει» τους κ.κ Τόμσεν, Ματίας και Μαζούχ και τα τεχνικά τους κλιμάκια, τα οποία θα επιδοθούν σε ελέγχους για να δουν σε....


τι κατάσταση βρίσκονται οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έχει ήδη δώσει το στίγμα της «γραμμής» που θα ακολουθήσει στο εξής, μέσω της επιστολή που έστειλε στο ευρωπαϊκό συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας.

Η αναδιαπραγμάτευση αναμένεται να είναι σκληρή με την κυβέρνηση να παρουσιάζει στους εταίρους ένα μεγάλο πακέτο αποκρατικοποιήσεων, συγχωνεύσεων ή και κατάργησης φορέων του δημοσίου.

Η τρόικα, ιδιαίτερα από την πλευρά του ΔΝΤ φέρεται ανοιχτή στην αλλαγή ή τροποποίηση κάποιων όρων του μνημονίου, υπό την προϋπόθεση οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς να συνοδεύονται και από ισοδύναμα μέτρα.

Με τους χρόνους να πιέζουν ασφυκτικά όλα πρέπει να γίνουν γρήγορα. Εξάλλου ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε την πρόθεση της κυβέρνησης να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη δεύτερη συμφωνία στήριξης της Ελλάδας.

Οι αποφάσεις της Συνόδου σε συνδυασμό με τη δήλωση του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι η λύση που αποφασίστηκε για την Ιταλία και την Ισπανία θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα, έχουν διαμορφώσει ένα θετικό κλίμα υπέρ της χώρας μας για ευνοϊκότερους όρους ως προς την αποπληρωμή των δανείων και την επιμήκυνση του προγράμματος. Δυο από τις κυριότερες παραμέτρους της αναδιαπραγμάτευσης.

Η ατζέντα της ελληνικής πλευράς

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει τη χρονική επιμήκυνση του προγράμματος, μείωση των φορολογικών συντελεστών με πρώτο αυτόν της εστίασης από το 23% στο 13%, ένα πιο ελαφρύ φορολογικό σύστημα, πάγωμα των αντικειμενικών αξιών και ένα πακέτο για τους ασθενέστερους που θα προβλέπει την επιμήκυνση του χρόνου διάθεσης του επιδόματος ανεργίας. Επίσης, θα ζητήσει την επαναφορά της ισχύος της μετενέργειας στους 6 μήνες.

Οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις και το «πόκερ» ανάμεσα στις δυο πλευρές αναμένεται να είναι σκληρό!