Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Tα οφέλη της Συνόδου Κορυφής

Ευνοϊκές είναι οι αποφάσεις που έλαβαν οι ευρωπαίοι ηγέτες, στα πλαίσια της διήμερης Συνόδου Κορυφής, με τις σημαντικότερες από αυτές να φέρνουν στο προσκήνιο «περισσότερη Ευρώπη», τόσο στο κεφάλαιο των τραπεζών, όσο και στην αγορά ομολόγων. Έπειτα από τις....


χθεσινές πυρετώδεις διαβουλεύσεις, με τους υπουργούς Οικονομικών της Ιταλίας και της Ισπανίας να απειλούν μέχρι και με αποχώρηση -σύμφωνα με τους Financial Times- η Γερμανία συμφώνησε οι ευρωπαϊκές τράπεζες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα να μπορούν να απευθύνονται για ανακεφαλαιοποίηση απευθείας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).

Με την εν λόγω απόφαση, στο εξής δεν θα επιβαρύνεται το κράτος -και κατ’επέκταση ο φορολογούμενος- καθώς η ανακεφαλαιοποίηση δε θα επηρεάζει το δημόσιο χρέος μίας χώρας, όπως γινόταν μέχρι και σήμερα. Η συγκεκριμένη εξέλιξη εκτιμάται πως απαντάει κυρίως στις απαιτήσεις της Ισπανίας, η οποία αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες στον εγχώριο τραπεζικό της κλάδο.

Οι Financial Times μάλιστα σχολιάζουν πως η απευθείας ανεκεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το ESM, θα μπορούσε να θεωρηθεί προσωπική πολιτική νίκη τόσο του Μάριο Μόντι, όσο και του Μαριάνο Ραχόι, έναντι της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελας Μέρκελ.

«Πρόκειται για ένα πρώτο βήμα προκειμένου να σπάσει ο φαύλος κύκλος μεταξύ τραπεζών και δημόσιου χρέους», σχολίασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι.

Σημειώνεται ότι για την ανακεφαλαιοποίηση μίας τράπεζας από το Μηχανισμό Στήριξης, θα πρέπει να υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Eurogroup, συνοδευόμενη από την υπογραφή ενός Μνημονίου, το οποίο θα δεσμεύει αποκλειστικά την τράπεζα. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέχρι τα τέλη του έτους.

Στη συμφωνία προβλέπεται επίσης ότι τα χρήματα από τους μηχανισμούς διάσωσης θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και για αγορά ομολόγων, με την επιφύλαξη ότι η οικονομία της χώρας θα πρέπει να συμβαδίζει με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Συνεπώς, υπό προϋποθέσεις, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης θα μπορεί να επεμβαίνει στο εξής στη δευτερογενή αγορά προκειμένου να αγοράζει τα ομόλογα μίας χώρας η οποία δέχεται τις πιέσεις των αγορών.

«Στέλνουμε ένα μήνυμα στις αγορές, ελπίζουμε αυτό να τις πείσει», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Τέλος, σημαντικό βήμα αποτελεί και η πρόταση για τη δημιουργία ενός εποπτικού μηχανισμού για τις τράπεζες της Ευρωζώνης γύρω από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, απόφαση που προμηνύει τη δημιουργία ενός ενιαίου τραπεζικού συστήματος στο μέλλον.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, υποδέχτηκε με θετική διάθεση τις αποφάσεις, οι οποίες σήμερα είχαν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του κοινού νομίσματος στις αγορές.

«Είμαι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Δείχνει τη μακροπρόθεσμη δέσμευση στο ευρώ από όλα τα μέλη της Ευρωζώνης», τόνισε ο κ. Ντράγκι.

Τώρα, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Κομισιόν και Eurogroup καλούνται να αναπτύξουν τις αποφάσεις προκειμένου να καταρτιστεί ένας οδικός χάρτης, ο οποίος ως στόχο θα έχει την ουσιαστικότερη Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Σημειώνεται ότι μία ενδιάμεση έκθεση αναμένεται να υποβληθεί από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα τον Οκτώβριο, ενώ η τελική έκθεση θα πρέπει να κατατεθεί πριν το τέλος του 2012.