Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Καλύτερη υγεία απολαμβάνουν όσοι γυμνάζονται στα 50

Το να είναι κάποιος σε καλή φόρμα στην ηλικία των 50 ετών φαίνεται πως βελτιώνει την ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία καθώς μεγαλώνει, καταλήγει μεγάλη αμερικανική έρευνα. Σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες που εξέτασαν τη...


φυσική κατάσταση και την υγιή γήρανση, η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Archives of Internal Medicine» εστίασε σε μετρήσιμο επίπεδο φυσικής κατάστασης. Ο Dr. Benjamin Willis από το Cooper Institute στο Ντάλας, χρησιμοποίησε τεστ για την αξιολόγηση της καρδιαναπνευστικής κατάστασης 14.726 υγιών αντρών και 3.944 υγιών γυναικών με μέση ηλικία τα 49 έτη όταν άρχισε η έρευνα το 1970.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι η καλή φυσική κατάσταση στη μέση ηλικία σχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο κοινών χρόνιων παθήσεων στα 2 φύλα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τους συμμετέχοντες για 8 χρόνιες νόσους μέχρι το 2009: Συγγενή καρδιοπάθεια, Ισχαιμική καρδιακή νόσο, Εγκεφαλικό επεισόδιο, Διαβήτη, Χρόνια αποφρακτική πνευμονική νόσο, Χρόνια νεφρική νόσο, Νόσο Alzheimer, Καρκίνο του παχέος εντέρου, Καρκίνο του πνεύμονα.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 5 ομάδες με βάση το επίπεδο φόρμας.

Στους άντρες του χαμηλότερου πέμπτου των επιδόσεων φυσικής κατάστασης το ποσοστό χρόνιας νόσου ήταν 28% σε σύγκριση με σχεδόν 16% που είχαν όσοι εμφάνιζαν καλύτερη φυσική κατάσταση.

Στις γυναίκες τα αντίστοιχα στοιχεία ήταν 20% έναντι 11%.

Οι ερευνητές βασίστηκαν σε στοιχεία βάσης δεδομένων παρά σε κλινική διάγνωση που είναι ένας από τους περιορισμούς της έρευνας.

Τα ευρήματα βασίστηκαν επίσης σε εθελοντές που ήταν πιο υγιείς, πιο μορφωμένοι και πιο αδύνατοι σε σχέση με το μέσο κάτοικο των ΗΠΑ.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη το δείκτη μάζας σώματος, την αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα, τη χοληστερόλη, επίπεδα γλυκόζης και πρόσληψη αλκοόλ.