Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Αγωνία για τη στάση και τις απαιτήσεις της τρόικας

Για τις 14.00 τη Δευτέρα, ορίστηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι φτάνουν Κυριακή στην Αθήνα. Το πακέτο των μέτρων που θα τους παρουσιαστεί θεωρείται εξαιρετικά επώδυνο αφού περιλαμβάνει....


εκτός από τις επιπλέον περικοπές δαπανών σε υπουργεία (Υγείας, Άμυνας, Παιδείας) και ΟΤΑ δραστικό ψαλίδισμα σε συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα καθώς και σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις.

Ωστόσο, ερωτηματικό παραμένει εάν θα επανέλθει το θέμα των απολύσεων στο δημόσιο τομέα, αλλά και των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις του ιδιωτικού τομέα, όπως μείωση της αποζημίωσης απόλυσης ή κατάργηση των αυξήσεων ανά τριετία για τους κατώτατους μισθούς.

Για την ελληνική πλευρά το χρονοδιάγραμμα είναι συγκεκριμένο και προβλέπει την ψήφιση του πακέτου των μέτρων πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (18-19 Οκτωβρίου), από την οποία περνούν η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. και η διετής επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος

Προϋπόθεση βεβαίως αποτελεί η θετική έκθεση της τρόικας, την ώρα που υπάρχουν φόβοι ότι οι δανειστές ενδέχεται να επιμένουν για σκληρότερες περικοπές δαπανών και επαχθέστερα φορολογικά μέτρα.

Τη διάθεση των εταίρων αποτυπώνουν οι επιφυλακτικές αντιδράσεις στο Euroworkink Group όπου διατυπώθηκε δυσαρέσκεια για την πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών στη χώρα.

Εξάλλου ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά στους New York Times ο οποίος ζήτησε τη βοήθεια των Βρυξελλών.

Παράλληλα, τη Δευτέρα αναμένεται να παρουσιαστεί στη Βουλή και το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2013.

Αντιφατικά είναι τα μηνύματα από την πλευρά των δανειστών

Το ΔΝΤ φέρεται να συναινεί στο να δοθεί περαιτέρω χρόνος στην Αθήνα.

Στη Γερμανία πάλι οι φωνές είναι διχασμένες. Το Σάββατο πολλά γερμανικά ΜΜΕ υποστήριξαν ότι το Βερολίνο θα εγκρίνει την εκταμίευση της νέας δόσης υπό τον φόβο του ντόμινο στην Ευρωζώνη, κάτι που διαψεύστηκε την Κυριακή από τον εκπρόσωπο του Σόϊμπλε.

Από την πλευρά του ο αντίπαλος της Μέρκελ, Πέερ Στάινμπρουκ δήλωσε ότι θα πρέπει να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους πιστωτές της, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο φύλλο της εφημερίδας Welt am Sonntag.

Αποκαλυπτικός ήταν ο πρώην υπουργός και τέως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, κ. Ρουμελιώτης, μιλώντας την Κυριακή την εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Mega Σαββατοκύριακο.

«Το πρώτο μνημόνιο το ζήτησε η ίδια η δική μας κυβέρνηση» είπε, μεταξύ άλλων, ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, ο οποίος πρόσθεσε ότι «το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο, οι Ευρωπαίοι εθελοτυφλούν».

Ερωτηθείς για τη σκληρή στάση του Τόμσεν ο κ. Ρουμελιώτης τόνισε ότι αυτό οφείλεται στο ότι μέτρα για τα οποία δεσμεύτηκε η Ελλάδα δεν απέδωσαν, οπότε αναμένει να καλύψει τα νώτα του.