Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Ομαδικός τάφος Ιταλών στρατιωτών στην Κω

Σχεδόν εβδομήντα χρόνια μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, φαίνεται ότι ανακαλύφθηκαν στην Κω τα οστά Ιταλών αξιωματικών που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς και ετάφησαν σε ομαδικούς τάφους. Τα οστά βρέθηκαν σε περιοχή που...


σύμφωνα με μαρτυρία ήταν τόπος εκτέλεσης και αποτυπώθηκε στο βιβλίο του ιστορικού και συγγραφέα από την Κω, Κώστα Κογιόπουλου.

Μάλιστα επί τόπου έσπευσε και ο δήμαρχος Κω Κώστας Καΐσερλης, ενώ ιατροδικαστής θα πιστοποιήσει αν πρόκειται για τα οστά των αγνοούμενων Ιταλών από τον Οκτώβρη του 1943, ώστε να ειδοποιηθούν οι Ιταλικές αρχές.

Σε σχετικό ρεπορτάζ για το θέμα το Aegeanews.gr αναφέρει τα εξής:

«Σύμφωνα με το σχεδιάγραμμα το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο του Κ. Κογιόπουλου το σημείο αυτό βρίσκεται πολύ κοντά στο δέντρο που υπήρχε από τότε στον τόπο εκτέλεσης των Ιταλών (όπου είχε υποδείξει ως αυτόπτης ο αείμνηστος κάτοικος της περιοχής Μιχάλης Παπαθεοδωράκης) στο οποίο σύμφωνα με μαρτυρία Ιταλού είχε βρεθεί πόδι εκτελεσθέντος Ιταλού με την μπότα του.

Αφού πιστοποιηθεί από Ιατροδικαστή (κατά πάσα πιθανότητα τον κ. Μπεσίρη) ότι πρόκειται πράγματι για ανθρώπινα οστά, θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση των Ιταλικών αρχών όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Κ. Καΐσερλης που έσπευσε άμεσα στην περιοχή, (Ιταλικού Υπ. ʼμυνας, συνδέσμων παλαιών πολεμιστών, συγγενών εκτελεσθέντων) ώστε να ξεκινήσουν έρευνες.

Σημειωτέον ότι οι έρευνες αυτές από τους Γιάννη Τρικοίλη, Κώστα Κογιόπουλο, Γιάννη Παμπό κλπ έχουν ξεκινήσει από πέρσι, και τελικά σήμερα το πρωί έπειτα από μια ένδειξη του τελευταίου έγινε μια μικρή εκσκαφή όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα οστά (κατά πάσα πιθανότητα από τα χέρια). Ενώ δεν πειράχθηκαν τα υπόλοιπα που διακρίνονται μέσα στο χώμα για να γίνουν επισταμένες έρευνες από ειδικούς.

Το βάθος που βρέθηκαν ήταν περίπου 40-50 εκατοστά, αλλά όπως μας είπε ο ιδιοκτήτης του κτήματος Μανώλης Ντόβελος είχε βάλει μπουλντόζα για τον καθαρισμό του πριν 6-7 χρόνια γι αυτό και βρέθηκαν τα οστά σε πολύ μικρό βάθος...

Ο Γ. Παμπός μας είπε ότι αν πρόκειται για ομαδικό ή ομαδικούς τάφους των εκτελεσθέντων το πλάτος υπολογίζεται γύρω στα 21 μέτρα και συμπίπτει με το σχεδιάγραμμα που μας παρουσίασε ο ιστορικός ερευνητής Κ. Κογιόπουλος».