Γίνε μέλος στην παρέα μας στο Facebook. Απλά κάνε Like!!

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Σε εφαρμογή ιστορική απόφαση για τα τσιγάρα στην Αυστραλία

Ίδια πακέτα τσιγάρων, άσχετα με τη μάρκα τους, θα είναι υποχρεωτικά από το Σάββατο στην Αυστραλία την πρώτη χώρα στον κόσμο που εφαρμόζει αυτό το μέτρο, παρά τις έντονες αντιδράσεις των καπνοβιομηχανιών. Βάσει του νέου αυτού νόμου, από την 1η Δεκεμβρίου, όλες...


οι μάρκες τσιγάρων που θα πωλούνται στη χώρα, θα έχουν ομοιόμορφα λαδί πακέτα με γραφικά και προειδοποιήσεις σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία, ενώ τα ονόματα των εταιρειών θα αναγράφονται με μικρά άσπρα γράμματα στην μπροστινή μεριά.

Η υπουργός Υγείας Τάνια Πλίμπερσεκ τόνισε πως τα μέτρα αυτά έχουν στόχο να καταστήσουν λιγότερο ελκυστικό το κάπνισμα. "Αυτός είναι ο σκοπός όλων", επισήμανε. "Αν εμποδίσουμε τους νέους να αρχίσουν το κάπνισμα, αυτό θα τους βοηθήσει για όλη τους τη ζωή", πρόσθεσε.

Οι καπνοβιομηχανές προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κατά του νόμου για τα ίδια πακέτα τσιγάρων, όμως το Ανώτατο Δικαστήριο του Σίδνεϊ, του οποίου οι αποφάσεις είναι οριστικές, τον επικύρωσε το περασμένο καλοκαίρι.

Όπως διευκρίνισε η υπουργός Υγείας, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο το 50% των Αυστραλών ήταν καπνιστές. Το ποσοστό αυτό έχει φτάσει σήμερα το 15% και η αυστραλιανή κυβέρνηση ελπίζει να μειωθεί κάτω από το 10% μέχρι το 2018.

Η British American Tobacco υποστηρίζει πως ο νόμος αυτός θα προκαλέσει έκρηξη στη μαύρη αγορά των τσιγάρων και θα ευνοήσει το οργανωμένο έγκλημα.

Η αντίπαλός της Philip Morris έχει προειδοποιήσει ότι θα προσφύγει στα διεθνή δικαστήρια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πριν από λίγους μήνες ότι "παρακολουθεί από κοντά τι συμβαίνει στην Αυστραλία" και η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μάργκαρετ Τσαν κάλεσε τον υπόλοιπο κόσμο να εξετάσει την πολιτική που ακολουθεί η Αυστραλία στο μάρκετινγκ των προϊόντων καπνού.